piatok 31. mája 2013

Ahojte ľudkovia,
po dlhoom a ešte dlhšom rozmýšľovaní som sa rozhodla, že budem informovať tento virtuálny vesmír o mojich zážitkoch z leta a o všetkých blbostiach, ktoré mi ešte plánujú preletieť hlavou. Nebojte sa, všetky pikošky a zaujímavosti sa odo mňa určite dozviete, a môžte sa pri ich čítaní tváriť už akokoľvek ...ja to nevidím.
Takže destinácia, do ktorej plánujeme spolu odletieť je malé mestečko Solsona v Španielsku.
Vy, ktorí rozumiete po španielsky, ste už porozumeli môjmu nenormálne výstižnému názvu a vy, ktorí ste sa ešte nenaučili tento nádherný jazyk, si to nájdite...www.translate.google.com!
...ďalej vám teraz čestne prehlasujem, že sa budem snažiť písať gramaticky správne so všetkými dĺžňami, čiarkami, mäkčeňmi a pod. (bolo to ťažké rozhodnutie, ale snáď to vydržíme - veď je to len na 3 mesiace - jop)
...ale samozrejme,že sa nevyhnete niektorým mojim slovíčkam, hláškam a frázam... no čo už :)
Takže ľudia, tešte sa so mnou! Sama ešte poriadne neviem, čo ma čaká, ale bude to ONO. Už sa neviem dočkať...
Čítame sa skoro,
stj

štvrtok 30. mája 2013

...the list...

1) speak only ENGLISH (spanish is too easy for you - english is challange)

2) pay more atention - ask everybody at last one question today (don't be shy)

3) let them be seen - only connecting conversation (do not be a central point) !!!

4) try to JOIN IN - staz in the group the most you can (the most time)

5) love beauty - animals and nature (butterflies, flowers :* )

6) SMILE - today it's a smile day because you' ve seen the SUNRISE - I love it! and the most important thing is that I started my day with YOU (God:)

7) DON'T THINK ABOUT H.I.M (hope to do not fall in love) - just try, let's see how it works

8) don't go to the BAR! don't drink! you know why (even if there is everybody - you don't have to join)

9) somthing zou don't like, something wrong - go apart     THINK!

10) make your own opinion about everything: MAKE YOUR OWN OPINION ABOUT EVERYTHING!

11) try to stay out of trouble or embarresting situations...

12) ...addiotional... work - don't complain, don't worry you won't be tired

...ENJOY YOUR DAY to the maximum...

13) don't speak so FAST - try to do it slowly!!! all the time

14) if you have oportunity BE OPEN - be honest ( don't hide everything in yourself)

...musite vediet, ze tento zoznam je prilis uprimny, ale nechcela som nieco zamlcat alebo tak (to by uz nebolo ono). Len vas chcem, poprosit, aby ste si nic nedomyslali zbytocne alebo to nejako sirili :) that would be perfect!!!
som to ja

HISTÓRIA ČOKOLÁDY

Moderná história čokolády sa začala písať až v roku 1517, kedy Montezuma zoznámil s obľúbeným nápojom domorodcov španielskeho objaviteľa Hernána Cortésa. Spočiatku mu nápoj nechutil, svoju horko-kyslou chuťou bol príliš nezvyčajný pre mlsného Európana, ale sladenie medom chuť vylepšilo a horúca čokoláda bola na svete. Cortés si novinku veľmi obľúbil a po desiatich rokoch sa vrátil z ciest do Európy s nákladom kakaa a vybavením potrebným k príprave hnedého "zlata".

Po jeho návrate sa Španielsko stalo kolískou európskej čokoládové histórie. Vznikali tu prvý chocolaterias, tj čokoládovne, kde sa po celý deň pripravovala čerstvá horúca čokoláda. Počas prvej polovice 17. storočia sa Európania s čokoládou ešte len zoznamovali, ale bola to láska na prvé ochutnanie. Postupne sa z pitia horúcej čokolády stala veľmi módna záležitosť. V bohatých kruhoch bolo zvykom uctiť horúcou čokoládou vzácne hostí, a znudené paničky po obede usporadúvali kakaové dýchánky. Čokoláda sa nalievala zo strieborných konvičiek, podávala v luxusnom porceláne a pre Španielov sa stala tým, čím bol pre Angličanov čaj. Piť tento horúci nápoj bolo skrátka "in". Pravý boom ale spôsobilo sladenie cukrom. V servise na čokoládu sa neskôr objavila aj cukornička ... 
Postupom času sa čokoládové šialenstvo rozširovalo do celého sveta. Francúzsko, Anglicko, a samozrejme tiež Amerika podľahli jej čaru. Prvá čokoládovňa bola otvorená práve v Novom svete, v roku 1765 v Dorchesteri v štáte Massachusetts.

Čokoláda sa však stále konzumovala iba v tekutom stave. Jej pevná forma bola zatiaľ neznáma. Až v roku 1847 sa objavila prvá, veľmi nekvalitné a hrudkovitá tabuľka čokolády. Utieklo ďalších 28 rokov, než vznikla prvá mliečna čokoláda. A vynikajúce pralinky? Na tie si ľudia museli počkať až do roku 1913. Význam kakaa stále rástol, a v roku 1925 sa po prvýkrát začalo s kakaovými bôby obchodovať ako s komoditou na burze. 
V súčasnej dobe by sa mohlo zdať, že čokoláda je už všednou záležitosťou. To ale vôbec neplatí. Je síce oveľa dostupnejšie ako predtým, ale stále ju považujeme za niečo exkluzívneho, napríklad ako odmenu za náročnú prácu, výnimočnú chuťovku na záver stolovania alebo vzácny dar pre blízku osobu. Dúfajme, že si tento štatút udrží aj do budúcnosti! 
A na záver jedna zaujímavosť. Odkiaľ sa vlastne vzal názov kakao alebo čokoláda? Označenie kakao pochádza zo slova kakawa z reči mexického národa Olmékmi, ktorí ním označovali kakaovník a jeho plody. Naproti tomu čokoláda pochádza z aztéckej kultúry, a vznikla zo slova xocoatl (xococ = kyslý, atl = voda). A keďže bol pre Európanov tento výraz ťažko vysloviteľné, prispôsobili si ho na čokoláda.

...copy from: cokolada.cz