štvrtok 30. mája 2013

HISTÓRIA ČOKOLÁDY

Moderná história čokolády sa začala písať až v roku 1517, kedy Montezuma zoznámil s obľúbeným nápojom domorodcov španielskeho objaviteľa Hernána Cortésa. Spočiatku mu nápoj nechutil, svoju horko-kyslou chuťou bol príliš nezvyčajný pre mlsného Európana, ale sladenie medom chuť vylepšilo a horúca čokoláda bola na svete. Cortés si novinku veľmi obľúbil a po desiatich rokoch sa vrátil z ciest do Európy s nákladom kakaa a vybavením potrebným k príprave hnedého "zlata".

Po jeho návrate sa Španielsko stalo kolískou európskej čokoládové histórie. Vznikali tu prvý chocolaterias, tj čokoládovne, kde sa po celý deň pripravovala čerstvá horúca čokoláda. Počas prvej polovice 17. storočia sa Európania s čokoládou ešte len zoznamovali, ale bola to láska na prvé ochutnanie. Postupne sa z pitia horúcej čokolády stala veľmi módna záležitosť. V bohatých kruhoch bolo zvykom uctiť horúcou čokoládou vzácne hostí, a znudené paničky po obede usporadúvali kakaové dýchánky. Čokoláda sa nalievala zo strieborných konvičiek, podávala v luxusnom porceláne a pre Španielov sa stala tým, čím bol pre Angličanov čaj. Piť tento horúci nápoj bolo skrátka "in". Pravý boom ale spôsobilo sladenie cukrom. V servise na čokoládu sa neskôr objavila aj cukornička ... 
Postupom času sa čokoládové šialenstvo rozširovalo do celého sveta. Francúzsko, Anglicko, a samozrejme tiež Amerika podľahli jej čaru. Prvá čokoládovňa bola otvorená práve v Novom svete, v roku 1765 v Dorchesteri v štáte Massachusetts.

Čokoláda sa však stále konzumovala iba v tekutom stave. Jej pevná forma bola zatiaľ neznáma. Až v roku 1847 sa objavila prvá, veľmi nekvalitné a hrudkovitá tabuľka čokolády. Utieklo ďalších 28 rokov, než vznikla prvá mliečna čokoláda. A vynikajúce pralinky? Na tie si ľudia museli počkať až do roku 1913. Význam kakaa stále rástol, a v roku 1925 sa po prvýkrát začalo s kakaovými bôby obchodovať ako s komoditou na burze. 
V súčasnej dobe by sa mohlo zdať, že čokoláda je už všednou záležitosťou. To ale vôbec neplatí. Je síce oveľa dostupnejšie ako predtým, ale stále ju považujeme za niečo exkluzívneho, napríklad ako odmenu za náročnú prácu, výnimočnú chuťovku na záver stolovania alebo vzácny dar pre blízku osobu. Dúfajme, že si tento štatút udrží aj do budúcnosti! 
A na záver jedna zaujímavosť. Odkiaľ sa vlastne vzal názov kakao alebo čokoláda? Označenie kakao pochádza zo slova kakawa z reči mexického národa Olmékmi, ktorí ním označovali kakaovník a jeho plody. Naproti tomu čokoláda pochádza z aztéckej kultúry, a vznikla zo slova xocoatl (xococ = kyslý, atl = voda). A keďže bol pre Európanov tento výraz ťažko vysloviteľné, prispôsobili si ho na čokoláda.

...copy from: cokolada.cz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára